Pyłek pszczeli, a może pierzga?

pyłek pszczeli

Pyłek to niezwykle cenna odżywka, która skutecznie uzupełnia dzienne racje żywnościowe w witaminy, aminokwasy oraz biopierwiastki. Sprawia, że apetyt zostaje zaostrzony, przemiana materii zostaje uregulowana, u osób otyłych pojawia się spadek wagi, organizm zostanie wzmocnionym liczba czerwonych krwinek krwi się zwiększa, podnosi się również poziom żelaza we krwi. Pyłek posiada również właściwości detoksykacyjne. Zmniejsza bądź wręcz eliminuje szkodliwe działanie wielu czynników chemicznych. 

Pyłek posiada ogromną wartość biologiczną. To właśnie z tego powodu można go wykorzystywać u dzieci zmagających się z rozmaitymi chorobami, które powstały na skutek zaburzeń w odżywianiu, brakiem apetytu czy opóźnionym rozwojem. U dzieci anemicznych pyłek kwiatowy przyczynia się do wzrostu liczby czerwonych krwinek krwi, przekłada się także na poprawę ogólnego stanu zdrowia. Spożywanie pyłki zaleca się osobom dorosłym, rekonwalescentom oraz tym, którzy bardzo ciężko pracują fizycznie.

Prowadzone badania pokazują, że pyłek kwiatowy korzystnie wpływa na rozmaite schorzenia układu pokarmowego. Jego spożywanie przyczynia się do regulacji procesów trawiennych. Dzięki niemu nie trzeba borykać się z ostrymi zaparciami, które są naprawdę bardzo uciążliwe. Pyłek korzystnie wpływa nie tylko na wielkość, ale również na skład flory bakteryjnej, która zasiedla układ pokarmowy. Wyciągi z pyłku kwiatowego działają przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybicze.

pierzga

Pierzga pszczela

Pierzga pszczela powstaje z przetworzonego przez pszczoły pyłku pszczelego i również ma wiele pro zdrowotnych właściwości. Pierzga sprawdza się w leczeniu stanów zapalnych w obrębie jamy ustnej. Jego działanie jest wyjątkowo silne, gdy stosowany jest łącznie z propolisem. W przewodzie pokarmowym wstrzymuje, a często wręcz niszczy działanie bakterii chorobotwórczych. Stosować ją można w przypadku rozstroju żołądka. Okazuje się być doskonałym lekiem na silne zaparcia. Sprawdza się również w niektórych biegunkach. Można stosować go w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. 

 

 

Pierzga posiada również właściwości detoksykacyjne. Dzięki temu wpływa ochronnie na wątrobę i skutecznie wspiera jej odbudowę. Z tego powodu zaleca się jego stosowanie zarówno w przypadku ostrych, jak i przewlekłych stanów zapalnych wątroby. 

Pierzga pszczela skutecznie łagodzi objawy głodu alkoholowego. Dlatego dzisiaj jest powszechnie wykorzystywany w walce z alkoholizmem. Wykazuje również działanie uspokajające. Wpływa korzystnie na samopoczucie psychiczne. Obniża nerwowość, zmniejsza rozdrażnienie. Jego stosowanie wzmacnia układ nerwowy, który został osłabiony w efekcie działania stresu oraz przepracowania. Okazuje się być dobrym lekiem wspomagającym leczenie depresji. Jego stosowanie sprawia, że zmniejszyć można dawki stosowanych preparatów antydepresyjnych. Jest pomocny w leczeniu nerwic wegetatywnych. Skutecznie zwiększa zdolność do koncentracji. Jego stosowanie sprawia, że ukrwienie tkanki nerwowej się zwiększa. Pierzga wykazuje również wzmacniające działanie na naczynia krwionośne. Zawarta w nim rutyna sprawia, że chronione są przed pękaniem. Tyczy się to głównie najdrobniejszych naczyń. Poprawia także krążenie krwi.

 

Najnowsze wpisy

Popularne wpisy

Wyglądaj naturalnie, zaufaj kosmetykom mineralnym!

Lorem ipsum dolor sit amet bold font adipiscing elit. Proin vel "italics mauris con lacinia dapibus" sit amet neque. Praesent scelerisque underline amet ante suscipit et aliquet magna fringilla. Bold itallic a purus ut justo.

Powiązane wpisy